28 Ağustos 2007 Salı


Kitabın Adı:Altı Şapkalı Düşünme Tekniği
Yazarı:Edward De BONO

SDYB(Sıra Dışı Yaşam Becerileri)’nin tavsiye ettiği kitaplardan biri olan Altı Şapkalı Düşünme Tekniği bütün yaratıcı düşünme tekniği kullanma isteğinde olan kişilerin okumak isteyeceği türden .Nasıl bir fikir üretebilirim,ya da fikrimi nasıl daha çekici hale getirebilirim sorularına verilecek cevapları çok net şekilde bulabilmemizi sağlayacak olan bu kitabı tüm düşünen ve taşınan insanların okuması gerektiğini düşünüyorum.
6 farklı renk ile ifade edilmiş şapkaların herbirinin bir manası var .
Beyaz Şapka:Tıpkı bir bilgisayar gibi içerisindeki sadece kodlanmış bilgiyi sıralayıp veren şapkadır.
Kırmızı Şapka :İçerisine duyguların katılarak sorulan soruda ,ortadaki problem hakkındaki kişisel düşüncenizin ifade edildiği şapkadır.
Siyah Şapka :Olayın olumsuz yanlarını ifade etmek için figürleştirilmiş şapkadır. Bu olayın şu şu gibi bir zararı olabilir bizim birime ... diye ifade edilen şeylerin şapkasıdır.
Mavi Şapka:Bir orkestra şefi olarak özetlenebilir. Her düşüncenin dinlenmesine yardımcı olur. Onların koordinasyonunu sağlayan kontrol şapkasıdır.
Yeşil Şapka :Yaratıcı düşünce ile ilgili olan şapkadır. Bu şapkayı takan kişi yaratıcı düşünmenin gereklerini yerine getirecektir.
Sarı Şapka:Güneş ışığı olarak figürleştirilebilecek olan bu şapka olumlu ve pozitif düşünmeyi temsil eder.
Sıra Dışı Yaşam Becerileri derslerinde de kullandığımız yaratıcı(bağlayıcı) düşünme teknikleri gibi bir tekniğin temel alınarak yazılmış bir kitap Altı Şapkalı Düşünme Tekniği.Bizim işlediğimiz derslerden birindeki ‘’Tersine Düşünme Tekniği ‘’ile ilgili şunu farkettim ;PO diye kısaltılmış ''Proactive Operation ''yani Kışkırtma Operasyonun aslında tersine düşünme tekniği ile aynı şey olduğunu.
Örneğin :...Alışveriş yapanlar aldıkları ürünlerin parasını öderler . Bunu tersine çevirelim Po,dükkan müşterilerine para öder.
...Bu düşünceden alışveriş kuponu fikri doğabilir.Tersine düşünme tekniği böyle çalışır diyor yazar.

Hiç yorum yok: