27 Eylül 2007 Perşembe

Herşey Seninle Hala Başlamadı Mı?


Kitabın Adı:Herşey Seninle Başlar
Yazarı :Mümin SEKMAN

Kişisel gelişim kitaplarını okumak ,onları evinizin dışında biririlerinin görebileceği yerlerde okumaya çalışmak hep birileri tarafından izleniyormuş hissi verir insana.Çünkü insanlar başkalarının iyi birşeyler yapmasını biraz daha odaklanmış ifadesi ile o kişilerin başarılı olma arzularına burun kıvırırlar. Bu Türk tipi davranışlardan biridir bence.
Bir diğer Türk kişisel gelişim kitabı okuma fenomeni de yatarak bu kitapları okumaktır. İnsanlar yatarken kitap okurlar .
Neden?
Bir an önce uykuları gelsin ve mışıl mışıl dalıp rüya görmek için .
Kişisel gelişim kitapları neden yazılır?
İnsanların içindeki uyuyan dev uyansın diye.
Ama birçok insan uyumadan önce kişisel gelişim kitaplarını eline alıyor ve onları okuyarak uyumaya çalışıyor.

Uyumaya çalışan adamın odasından bir sahne :
-Kitap:İçinizdeki devi uyandırın ,siz aslında bu değilsiniz.Diğer başarılı insanların sizden ne farkı var.

-Kitabı okuyan:Tamam bu devi ben sabah kalkar kalkmaz uyandıracağım .


Kişisel gelişim kitapları okumadaki bu görüşlerimi acizane ifade ettikten sonra bu kitap hakkında birkaç şey söylemek istiyorum .Öğrenilmiş çaresizlik ;diye daha önce hiç duymadığım ve ilk sayfasından son bölümüne kadar bu başlık üzerine temellenen kitabı okumak benim için çok faydalı oldu. Günlük hayatta karşılaştığımız onlarca durumların analiz edildiği ve onlara karşı göstermiş olduğumuz refleksleri ironik olarak bizlerin de zaman zaman nasıl yaptığımızı anlatan kitap adeta zihnimdeki bazı şeyleri silkeledi.

Balinaların ufak bir lepistesi nasıl yiyemedikleri ,

maymunların muzlar kafeslerinin ortasında olmasına rağmen öğretilmiş çaresizlikle nasıl o muzlara dokunmaktan vazgeçtiklerini ve buna benzer birçok örnek ile kabuğumuzu kırıp kabuktan nasıl dışarıya bakmamız gerektiğini anlattı.

1 yorum:

merve özer dedi ki...

Çok güzel bir yazı olmuş. Beğenerek ve merakla okudum. bir çok kişisel gelişimkitabı okudum ama bu kitabın farklı olduğunu ve okumam gerektiğini düşündüm. Kitapları yatmadan önce okumanın normal olduğu anlaşılan bir ortamda metroda kitap okumam insanlara gösteriş gibi görülmesi ve farklı bakışlarla karışlaşmak ne kadar tezat bir neden doğurmakta.sağlıcakla kalın Hoşçakalın