27 Eylül 2007 Perşembe

DAHA ÇOK TÜKET ,DAHA ÇOK MUTLU OL


Kitabın Adı:Teknolojinin Ötesi
Yazara:N.Gürdoğan


Alan dışı seçmeli ders olarak aldığım dersin hocasıydı bu kitabın yazarı.Acaba nasıl bir derstir diye almış olduğum'' Girişimcilik '' dersinde anlattığı enteresan şeylerden dolayı piyasada yayımlanmış olan bütün kitaplarını satın aldım.Kendisini ,anlattıklarının yanında yazdıklarıyla da tanıma fırsatım olmasını arzuladığım bu hocanın yazdıklarını da iyiki okumuşum diyorum.Çünkü içerisinde yaşamış olduğumuz şu janjanlı hayatta pazarlama ve reklam sektörü ile neler yapılmaya çalışıldığını ,bu çemberin içerisinde nasıl kaybedilmeye çalışıldığımızı anlamama sebep oldu bu kitap.


''Dünya çağdaşlaşmalı ki ,Batının gerekli gereksiz ürünleri pazar bulsun .Asyalı ve Afrikalı ülkeler tüketimde yarışmalı ki ,yarış zaman zaman savaşa da dönüşsün ve Batının silah endüstrisi akıl almaz karlar sağlasın''

İşte o bize çok masumane gösterilen ve aaaaa ne kadar da güzel bir ürünmüş diye sürekli ekranlarda dönen reklamların neler düşünülerek yapıldığının sadece ufak bir örneği...

Pazarlamacılar için aslında ihtiyaç üretme uzmanları denilse hiçte yanlış olmaz . Çünkü evlerimizde kullandığımız bir çok ürüne baktığımız zaman bunun ne kadar da doğru olduğunu anlayabiliriz.Kimbilir kaç tane ürün vardır ki evimizde gün gelir de lazım olur diye satın almış ,sonra kullanırız diye o aldığımız ürünlerin gereksiz olmasından dolayı bir kenara kaldırmışızdır .

Tüketimi arttırmak için değişik zamanlarda üretilmiş olan bayramlar, doğum günleri de yine bizlerin ceplerindeki paraya gözlerini dikmiş insanların bir başka sömürme taktiğidir aslıda.

Bu kadar fazla tüketime acaba dünyanın kaynakları ne kadar dayanabilecek . Araba sahibi olalım diye sürekli yapılan reklamlar elde metal ,alüminyum kalmayınca hangi doğal kaynağı kullanarak araba yapacak .

Pavlov şartlı refleks deneyinde nasıl köpeğe belli bir zaman ve tekrar sonrasında yaptırmak istediğini yaptırdıysa,bizlerin aynı reklamı onlarca kez görüpte o ürünü almaya karşı bir refleks hissetmemiz sizce düşünülmeden yapılmış bişey midir?

Eeeeee sonuç ne peki .Sürekli tüketen bir toplum olmaktan çıkıp şu dünyaya bir şeyler üretme gayreti içerisinde olmaya çalışmaktır. Ürettiğimiz illa sanayii menşeli bişey olmayabilir ama kendi adınıza öğrendiklerinizi bir başkasına aktarma gayreti içerisinde olmak bile bir üretim olabilir. Ve mutluluk ;daha fazla tüketmekten ziyade birşeyler ortaya koyup insanlara faydalı olmakla daha mümkün olan birşeydir bence.
Kitaptan zihnimize düşünler bunlardı.Vesselam.

Hiç yorum yok: