28 Eylül 2007 Cuma

Sade ama Çok Satmış


Kitabın Adı:Vosvos Efsanesi
Yazarı :Elmira Elgezdi


Bir tez çalışması olarak hazırlanmış olan bu kitabın Epsilon Yayınevi tarafında basılmış olması Tüyap kitap fuarında dikkatimi çekmişti. Tabi dikkatimi çekmesinin de bir sebebi olması gerekir değil mi ?. O zamanlar çok küçükte olsa yapmaya başlamış olduğum bir volkswagen kaplumbağa model araba koleksiyonuydu kitabı aldıran bana.

Kitap bir tez çalışması olduğu için genelde bu araba hakkındaki istatistiklerden ,kimlerin kullandığından nasıl bir reklam kampanyası ile satıldığından bahsediyor. Bana enteresan gelen yanları şu oldu kitabın :Dünyanın en çok satan arabalarında biriymiş bu kaplumbağa modelleri.Adamlar senelerce başka bir model üretmeden hep bunu çıkarmışlar fabrika olarak .Bir başka enteresan şey ise insanların 70 80 li yıllarda tasarlamış oldukları arabalarda genellikle insanların güçlü oldukları imajını verecek figurler kullandıklarını öğrendim.Örneğin kaplan ,jaguar gibi hayvanların bazı araba markalarında kullanılıyor olması sırf '' Bak benim arabam böyle işte benim yansımam'' düşüncesi ile tasarlandıkları .Hatta burada daha da ilginç bilgiler vardı arabaların neden kare ,daire yada dikdörtgen olmadığı ile alakalı ama detayları burada yazılamayacak gibi duruyordu.

Bazen çok gösterişli şeylerin insanlar tarafından çok beğenileceğini ,basit yapılan çalışmaların ise o insanların gözünde değersiz gibi algılanacağını zannederiz .Ama tasarım olarakta, teknoloji olarakta ''SADELİK ve BASİTLİK'' ilkesini adeta üzerine kazımış olan bu kaplumbağa marka modelinin başarısı insanların o kadar da gösterişe önem vermediğinin kanıtı gibi gözüküyor.

Hiç yorum yok: